Magyarországi Céginfó - cégek, vállalkozások adatbázisa. Cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, céglista. Minden amit egy cégről tudni kell!
 
cégnév
tevékenység
megye
település
kulcsszó
 

Hírek | Kiemelt partnerek | Összes partner

Cégalapítás 1 forinttal: tényleg igaz?

Kering az interneten olyan hirdetés, amely szerint akár 1 forinttal is megoldják nekünk egy kft. alapítását. A hirdetés szerint nem kell tartani az új Polgári Törvénykönyv által bevezetett 3.000.000 forintos törzstőke minimumtól, mert azt elegendő akár 100 év múlva befizetni. Valóban lehetséges az 1 forintos cégalapítás? Milyen kockázatai lehetnek? Mi a tényleges „ára” az 1 forintos cégalapításnak? Szakértőnk segít!

Az új Polgári Törvénykönyv a korábbi 500.000 forinthoz képest 3.000.000 forintban határozta meg a korlátolt felelősségű társaság törzstőkéjét, azaz azt az összeget, amellyel a cég tagjai kft-t alapíthatnak. Az új Ptk. azonban nemcsak szigorítást, hanem enyhítést is hozott. De mi ez?

A korábbi törvény szerint a megkívánt pénzbeli tőkéhez legalább 250.000 Ft-ot kellett alapításkor befizetni, a fennmaradó tőkét pedig legkésőbb 1 éven belül kellett rendelkezésre bocsátani. Ehhez képest az új Ptk. alapján az alapításkor a pénzbeli hozzájárulás bármilyen kis részét – tehát akár 1 forintot – is elegendő befizetni. Az alapításkor be nem fizetett rész rendelkezésre bocsátására pedig megszűnt az 1 éves törvényi határidő, ehelyett az alapításkor kell meghatározni, hogy a tagoknak mennyi idejük van a hiányzó összeg befizetésére. Tehát a törzstőke befizetése nem maradhat el, azonban annak határideje valóban kitolható.

Mi a csapda az 1 forintos alapításnál?

A fentiek alapján tehát nem kizárt, hogy akár 1 forinttal is lehet kft-t alapítani. Ennek azonban komoly „ára” van, melyet ismerve már egyáltalán nem tűnik olyan kedvezőnek a hirdetésekben kínált lehetőség. Melyek a hirdetésben nem említett hátulütők?

A 3.000.000 Ft-os törzstőke befizetése nem mellőzhető, legfeljebb elodázható. Az így nyert idő, azonban áldozatot is követel. Ez pedig a tagok jogainak jelentős korlátozása mindaddig, amíg a törzstőke teljes egészében befizetésre nem kerül.

Osztalék tilalom

Egy kft. tagjának az egyik legfontosabb joga az osztalékhoz való jog, azaz, hogy a cég által kitermelt nyereségből részesülhessen. Azonban az új Ptk. alapján az 1 forintos kft. esetén a tagoknak nem fizethető ki osztalék mindaddig, amíg a törzstőke el nem éri a 3.000.000 forintot. A tagok mindaddig nem vehetnek ki nyereséget a cégükből, amíg a hiányzó törzstőke nincs befizetve. Így már nem is olyan „kedvező” a reklám, mely szerint 100 év alatt fizethető be a maradék 2.999.999 Ft tőke, hiszen ki akar olyan céget, amiben csak dolgozik, de 100 évig nem lesz felvehető nyeresége?

Korlátlan vagyoni felelősség

A törzstőke minimum törvényi felemelésének egyik indoka az volt, hogy visszafogja a felelőtlen cégalapításokat azáltal, hogy jelentősebb induló tőkét kell biztosítani a korlátolt felelősségű társaságok alapításakor. Ez látszólag ellentétben van azzal, hogy az új törvény szerint akár 1 forinttal is lehet kft-t alapítani. Az ellentét azonban csak látszólagos. Az új Polgári Törvénykönyv ugyanis azt is előírja, hogy a tagok saját vagyonukkal felelnek a társaság tartozásaiért a be nem fizetett törzstőke erejéig. Tehát mindaddig, amíg a 3.000.000 Ft törzstőke nincs befizetve, maguk a tagok lesznek személyükben felelősek a cég tartozásaiért, ideértve például az adótartozásokat is. Ez tehát egy 1 forinttal alapított kft. esetén azt jelenti, hogy a cég tagja 2.999.999 Ft erejéig felel a cég tartozásaiért, ha azokat a cég nem tudja megfizetni. Vagyis pont a kft. lényege, a tag korlátolt felelőssége nem érvényesül teljes mértékben.

Más hátrány is lehet?

A fenti kockázatokon túl az sem zárható ki, hogy ha az 1 forinttal alapított cégek nagyobb tömegben jelennek meg a gazdasági életben, az felkeltheti az adóhatóság érdeklődését is. Így ez esetben lehetséges, hogy e cégek fokozott figyelemre számíthatnak majd a NAV részéről is?

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
Forrás:piacesprofit.hu
Kép:Pixabay

Felˆ  

Ajánlott linkpartner oldalak

 

IVESZPREMLAP.HU A HÍRPORTÁL Az Északi part hirdetési partnere
Balaton TV - A Balaton hírforrása. A Balaton Televízió 4 megyében : Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megyében sugározza műsorát több, mint 250 településen. Iveszpremlap.hu - Az iveszpremlap.hu egy Veszprémet, a Balaton régióit és Veszprém megye, valamint a világ híreit, történéseit, eseményeit, tapasztalatait, tudását napi rendszerességgel bemutatni akaró független információs és hírportál. balatonitukor.hu - Veszprém megyei független információs és hírportál. Hirdetés, hirdetési újság, apróhirdetés, hirdetési lehetőség, balatoni hirdető, balatoni hirdető rendszer, balatoni apró, veszprém megyei hirdetés

 

Seo | design: NetStilus | motor: Cidalain | Minden jog fenntartva * www.topceginfo.hu * 2005 - 2024 | Admin

Adatvedelem | Cookie info

Bezárás Bezár

Web Site Impressum

TOP CÉGADATBÁZIS - minden cég egy helyen

Tulajdonos: TopCéginfo

Címsorszöveg: • TOPCÉGINFO - CÉGADATBÁZIS •

Linkfelhő: Céginfó, cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, cégek adatbázisa, cég adatbázis, céglista, vállalkozók adatbázisa, vállalkozói adatbázis, minden cég egy helyen

Készült: 2005

 

 

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső

 


Bezárás Bezár

NetStilus Web Design

Stúdió: 06 87 481 - 709
Mobiltelefon: 06 30 331- 85- 02
Mhelyi telefon: 06 87 581 - 235
Fax: 06 87 343 - 457
E-mail:
Web: www.netstilus.hu


Bezárás Bezár

  • KÖSZÖNTŐ
  • 2. oldal
  • 3. oldal
  • 4. oldal
  • KAPCSOLAT

Kezdő oldal (index.php)

....

 

 

2. oldal

...

3. oldal

...

1. oldal

...

Kapcsolat

...

 


Bezárás Bezár

Cidalain

Dinamikus weboldalak készítése. Az oldalon megjelenő információk adatbázisba rendezése. Lehetőség van egyedi tartalomkezelő beépítésére, mely segítségével Ön egyszerűen változtathatja oldalának tartalmát, pl folyamatosan írhat híreket a főoldalra, termékeit naprakészen tarthatja, képeket tölthet fel a galériába, stb.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba velünk, írjon üzenetet az alábbi űrlap segítségével.

Web: www.cidalain.uw.hu