Magyarországi Céginfó - cégek, vállalkozások adatbázisa. Cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, céglista. Minden amit egy cégről tudni kell!
 
cégnév
tevékenység
megye
település
kulcsszó
 

Hírek | Kiemelt partnerek | Összes partner

A törvény betűje: A munkaadónak is vannak kötelezettségei!

Munkáltatóként két alapvető kötelezettségünk van munkaviszonyban: a foglalkoztatás, illetve a munkabér fizetése. Az előbbi teljesítéséhez számos további kötelezettségünknek kell eleget tennünk. Összeszedtük a legfontosabbakat.

A munkaviszonyban a feleket terhelő illetve illető jogok és kötelezettségek egymás párjai: tehát az egyik felet terhelő kötelezettség a másik fél joga, és fordítva.

1. A  munkáltatóként kötelesek vagyunk  a  munkavállalót  a  munkaszerződés  és  a  munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, ez a munkaviszony egyik fő ismérve. Biztosítanunk kell a személyi és tárgyi feltételeket, valamint a folyamatos munkavégzés feltételeit. Amennyiben nem teszünk eleget foglalkoztatási kötelezettségünknek, a munkavállaló jogosult díjazásra, más néven állásidőre. A munkavállalót abból kifolyólag, hogy a munkaadó munkaszervezési, gazdasági, vagy bármilyen másik okból kifolyólag nem tudja foglalkoztatni, kár nem érheti. Amennyiben huzamosabb ideig nem  látjuk  el  munkával  a  munkavállalót,  az  akár  az  azonnali  hatályú felmondást is megalapozhatja a munkavállaló részéről.

2. Gondoskodnunk kell a munkavégzés  eszközeiről,  illetve minden  olyan  körülményt biztosítanunk kell,  amely  a  munkahelyet  egyáltalán  alkalmassá  teszi  a  munkavégzésre. Nem szabad megfeledkeznünk  a  munka  megszervezésére, irányítására, illetve  a  szükséges  ismeretek  biztosítására  vonatkozó  kötelezettségünkről.

3. A munkavégzés során aktuálisan felmerülő feladatokról a munkavállalót tájékoztatni kell, ami történhet szóban és írásban is. Az utasítások legyenek világosak, egyértelműek. Jogvita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a munkavállaló nem hajtotta végre az utasítást. Az utasítások teljesítését, a munkavégzési szabályok betartását  nemcsak jogunk, de kötelességünk is ellenőrizni.

4. A munkabér-fizetési kötelezettség a munkáltató alapvető kötelezettsége, ennek elmaradása például azonnali hatályú felmondási ok lehet a munkavállaló részéről. A munkabér elemeire és védelmére vonatkozó részletszabályokat az Mt. 136-165. §-ai tartalmazzák.  De emellett kötelesek vagyunk  a  munkavállalónak  azt  a  költségét  megtéríteni,  amely  a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Így például kiküldetés esetén fizetnünk kell  az  utazás  költségeit;  vagy fizetni kell a tandíjat, ha   tanulmányok  folytatására  kötelezzük a dolgozót. Továbbá azt is állnunk kell, ha a munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges eszközt a munkavállalónk saját költségén szerezte be.

5. Biztosítanunk kell az  egészséget  nem  veszélyeztető  és  biztonságos munkavégzés  követelményeit.  Itt  elsősorban  a  munkavédelmi  normák  betartására  kell gondolnunk,  ilyenek  például  a  munkavédelemről  szóló  1993.  évi  XCIII.  törvény  vagy  a 3/2002.  (II.  8.)  SzCsM-EüM  együttes  rendelet  a  munkahelyek  munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. Fontos, hogy a munkavállalót nem lehet olyan munkára igénybe venni, amelyet fizikai korlátai miatt nem képes elvégezni. Tehát mondjuk a 40 kilós titkárnőt nem lehet egy vagon kirakodásához vezényelni, mert arra nyilvánvalóan képtelen.

6. Ingyenes juttatásként kell  biztosítanunk  a  munkavállaló  munkaköri  alkalmassági vizsgálatát; az  erre  irányuló  kötelezettség  részletes  szabályai  elsősorban  ugyancsak   a munkavédelmi jogszabályokban találhatók ( 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről).

7. Megváltozott munkaképességű személy  foglalkoztatása  során  gondoskodnunk kell  az  ésszerű  alkalmazkodás  feltételeiről.  A  fogyatékos személyek  jogairól  és  esélyegyenlőségük  biztosításáról  szóló 1998.évi XXVI.  törvény  is  előírja,  hogy  a foglalkoztatást  biztosító  munkáltató  köteles  biztosítani  a  munkavégzéshez  szükséges mértékben a munkahelyi környezet, így különösen a munkaeszközök, berendezések megfelelő átalakítását;  az  átalakítással  kapcsolatos  költségek  fedezésére  egyébként  a központi költségvetésből támogatás igényelhető. A  munkavállalót  csak  olyan  munkára  lehet  alkalmazni,  amely  testi  alkatára  vagy fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat.

Forrás:piacesprofit.hu
Kép:FreeDigitalPhotos.net/KittikunAtsawintarangkul


Felˆ  

Ajánlott linkpartner oldalak

 

IVESZPREMLAP.HU A HÍRPORTÁL Az Északi part hirdetési partnere
Balaton TV - A Balaton hírforrása. A Balaton Televízió 4 megyében : Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megyében sugározza műsorát több, mint 250 településen. Iveszpremlap.hu - Az iveszpremlap.hu egy Veszprémet, a Balaton régióit és Veszprém megye, valamint a világ híreit, történéseit, eseményeit, tapasztalatait, tudását napi rendszerességgel bemutatni akaró független információs és hírportál. balatonitukor.hu - Veszprém megyei független információs és hírportál. Hirdetés, hirdetési újság, apróhirdetés, hirdetési lehetőség, balatoni hirdető, balatoni hirdető rendszer, balatoni apró, veszprém megyei hirdetés

 

Seo | design: NetStilus | motor: Cidalain | Minden jog fenntartva * www.topceginfo.hu * 2005 - 2024 | Admin

Adatvedelem | Cookie info

Bezárás Bezár

Web Site Impressum

TOP CÉGADATBÁZIS - minden cég egy helyen

Tulajdonos: TopCéginfo

Címsorszöveg: • TOPCÉGINFO - CÉGADATBÁZIS •

Linkfelhő: Céginfó, cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, cégek adatbázisa, cég adatbázis, céglista, vállalkozók adatbázisa, vállalkozói adatbázis, minden cég egy helyen

Készült: 2005

 

 

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső

 


Bezárás Bezár

NetStilus Web Design

Stúdió: 06 87 481 - 709
Mobiltelefon: 06 30 331- 85- 02
Mhelyi telefon: 06 87 581 - 235
Fax: 06 87 343 - 457
E-mail:
Web: www.netstilus.hu


Bezárás Bezár

  • KÖSZÖNTŐ
  • 2. oldal
  • 3. oldal
  • 4. oldal
  • KAPCSOLAT

Kezdő oldal (index.php)

....

 

 

2. oldal

...

3. oldal

...

1. oldal

...

Kapcsolat

...

 


Bezárás Bezár

Cidalain

Dinamikus weboldalak készítése. Az oldalon megjelenő információk adatbázisba rendezése. Lehetőség van egyedi tartalomkezelő beépítésére, mely segítségével Ön egyszerűen változtathatja oldalának tartalmát, pl folyamatosan írhat híreket a főoldalra, termékeit naprakészen tarthatja, képeket tölthet fel a galériába, stb.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba velünk, írjon üzenetet az alábbi űrlap segítségével.

Web: www.cidalain.uw.hu