Magyarországi Céginfó - cégek, vállalkozások adatbázisa. Cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, céglista. Minden amit egy cégről tudni kell!
 
cégnév
tevékenység
megye
település
kulcsszó
 

Hírek | Kiemelt partnerek | Összes partner

Adóvégrehajtás: erre kell felkészülni

Mi alapján indít végrehajtást az APEH amikor nincs is tartozása egy cégnek? Valóban nincs adósságunk vagy csak nem tudunk róla? Íme a legfontosabb tudnivalók.
Alapesetben a bevallás és a befizetés közötti különbségre indít végrehajtást a hivatal. Adótartozásáról legegyszerűbben az adófolyószámla kivonatból értesülhetünk (a folyószámla kivonatait októberben kipostázza a NAV), amit az adóhatóság ügyfélszolgálatán szerezhetünk be, vagy az ügyfélkapun keresztül interneten is lekérheti könyvelőnk. A végrehajtás oka lehet késedelmi pótlék tartozás is, ami független az adók megfizetésétől, késedelmes fizetés esetén a rendszer automatikusan felszámítja. Az ok lehet emellett valamilyen adó módjára behajtott köztartozásban keletkezett hátrány is (pl.: magánnyugdíjpénztár, vámhivatal, munkaügyi hivatal, OEP).
Az eljárás a “Végrehajtás alá vonás” című nyomtatvánnyal indul, amelyből értesülünk róla, hogy az adószámlánkon nyilvántartott tartozásból mekkora összeget vont végrehajtás alá a hivatal. A NAV-nak nem kötelessége, de küldhet a végrehajtás megindítását követően a tartozásunk rendezésére felszólító levelet. Az ilyen típusú felszólításokat  akkor postázzák ki, ha az adóhivatalnál bejelentett számlánkon nincs fedezet, illetve a hivatal nem talál olyan számlánkat, amiről a tartozást le tudná inkasszózni. Az adótartozások közel 30-50 százaléka inkasszóra (ld. keretes írásunkat) teljesül, amely végrehajtási cselekmény sok esetben akár átmenetileg ellehetetleníti egy-egy vállalkozás gazdasági tevékenységét is.

A leggyakoribb módszer az, hogy az adóhivatal számlánkat a tartozás összegével megterheli, azonnali beszedési megbízás keretében. Ez az esetek 90 százalékban az első végrehajtási cselekmény. Egy pénzintézetnél vezetett több számlánk esetén a banknak automatikusan az összes számlánkra ki kell terjesztenie az inkasszót. Az inkasszó 35 napig van számlánkon, de a hivatal a tartozás befolyásáig bármikor megismételheti folyamatosan. A végrehajtás során gyakorlat, hogy a működő, pénzforgalmat bonyolító számlát inkasszózzák.
Amennyiben, mint magánszemély ellen indít a hivatal végrehajtást, akár mögöttes felelősség alapján (Pl.: Bt. beltag) akkor, mint bankszámlanyitásra (bejelentésre) nem kötelezett adózó ellen a leggyakoribb első végrehajtási cselekmény a bérjövedelem, nyugdíj  letiltása.

Ezután következik az ingó végrehajtás, mint  például az, amikor a gazdasági társaságban lévő üzletrészünket vagy gépjárművünket foglalja le a végrehajtó, a Hivatalban felvett végrehajtási jegyzőkönyvben. A helyszíni végrehajtási eljárásokat végrehajtói páros vagy több végrehajtó egyszerre végzi, általában váratlanul keresik fel cégünk székhelyét, lakóhelyünket, szokásos tartózkodási helyünket, az ingóságok összeírása, lefoglalása végett. Amennyiben nem találnak minket otthon, akkor a helyszínen értesítést hagynak.

Ingatlan végrehajtása esetén a földhivatal végrehajtási jog bejegyzéséből, gépjárművünk lefoglalásáról a kiküldött foglalási jegyzőkönyvből, rosszabb esetben éppen az igazoltató rendőrtől értesülhetünk, vagy csak azt vesszük észre, hogy az Okmányiroda kivonja a járművet a forgalomból.
A végrehajtási eljárás menete
Az adóhatóság az adótartozás megfizetésére felszólíthatja az adózót, illetve az adó megfizetésére kötelezett személyt. Eredménytelen felszólítás esetén a végrehajtást meg kell indítani.
A végrehajtási eljárás az adóhatóság külön határozata nélkül, a végrehajtási cselekmény foganatosításával indul. A végrehajtás helyszíni eljárásának időpontjáról az adós nem kap értesítést, mert ezzel veszélyeztetve lenne az eredményes végrehajtási eljárás lefolytatása.
Forrás:piacesprofit.hu

Felˆ  

Ajánlott linkpartner oldalak

 

IVESZPREMLAP.HU A HÍRPORTÁL Az Északi part hirdetési partnere
Balaton TV - A Balaton hírforrása. A Balaton Televízió 4 megyében : Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megyében sugározza műsorát több, mint 250 településen. Iveszpremlap.hu - Az iveszpremlap.hu egy Veszprémet, a Balaton régióit és Veszprém megye, valamint a világ híreit, történéseit, eseményeit, tapasztalatait, tudását napi rendszerességgel bemutatni akaró független információs és hírportál. balatonitukor.hu - Veszprém megyei független információs és hírportál. Hirdetés, hirdetési újság, apróhirdetés, hirdetési lehetőség, balatoni hirdető, balatoni hirdető rendszer, balatoni apró, veszprém megyei hirdetés

 

Seo | design: NetStilus | motor: Cidalain | Minden jog fenntartva * www.topceginfo.hu * 2005 - 2024 | Admin

Adatvedelem | Cookie info

Bezárás Bezár

Web Site Impressum

TOP CÉGADATBÁZIS - minden cég egy helyen

Tulajdonos: TopCéginfo

Címsorszöveg: • TOPCÉGINFO - CÉGADATBÁZIS •

Linkfelhő: Céginfó, cégadatbázis, topcéginfó, cégkereső, cégböngésző, cégek adatbázisa, cég adatbázis, céglista, vállalkozók adatbázisa, vállalkozói adatbázis, minden cég egy helyen

Készült: 2005

 

 

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső

 


Bezárás Bezár

NetStilus Web Design

Stúdió: 06 87 481 - 709
Mobiltelefon: 06 30 331- 85- 02
Mhelyi telefon: 06 87 581 - 235
Fax: 06 87 343 - 457
E-mail:
Web: www.netstilus.hu


Bezárás Bezár

  • KÖSZÖNTŐ
  • 2. oldal
  • 3. oldal
  • 4. oldal
  • KAPCSOLAT

Kezdő oldal (index.php)

....

 

 

2. oldal

...

3. oldal

...

1. oldal

...

Kapcsolat

...

 


Bezárás Bezár

Cidalain

Dinamikus weboldalak készítése. Az oldalon megjelenő információk adatbázisba rendezése. Lehetőség van egyedi tartalomkezelő beépítésére, mely segítségével Ön egyszerűen változtathatja oldalának tartalmát, pl folyamatosan írhat híreket a főoldalra, termékeit naprakészen tarthatja, képeket tölthet fel a galériába, stb.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba velünk, írjon üzenetet az alábbi űrlap segítségével.

Web: www.cidalain.uw.hu